PET-CT çekimini görev olarak almıştım Onkoloji doktorumla İlk Randevu sonrasında.
24 Ocak’ta çekim için hastaneye gittim. Bana kullandığınız herhangi bir ilaç var mı diye sordular, dedim tüp bebek tedavisinin başındayım, oxotide ve femara kullanıyorum. O zaman PET-CT çekimine giremezsiniz yüksek radyasyon riski var dediler, bölüm başkanını arayıp randevuyu iptal ettiler.
Ben de doktorumu aradım, dedim bana böyle bir bilgi verildi PET-CT çekimi yaptırmayacağım. Doktorum yanlış bir anlaşılma olabileceğini hem Dr. Kayhan Yakın’dan hem de radyoloji bölüm başkanından görüş aldığını ve tedavinin başında olduğumuz için bir sorun olmayacağını teyit ettiklerini iletti ve PET-CT çekimini geciktiremeyeceğimizi ekledi. Ben de uzun telefon görüşmeleri ve birkaç rıza metni güncellemesinden sonra metni imzalayıp PET-CT çekimine hazırlanmak üzere bütün isteksizliğimle odaya geçtim.
Neymiş de bu kadar önemliymiş bu PET çekimi diyebilirsiniz.
Özellikle onkoloji (kanser) alanında tümörün saptanması, tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu belirleme amacıyla PET-CT kullanılıyor. https://www.acibadem.com.tr/medikal-teknoloji/pet-ct/
PET-CT çekimi sonunda vücudumda meme dışında bir yerde yayılım var mı tespit edilip diğer değerlere de bakılıp tedavinin seyrinde bir değişiklik olacak mı olmayacak mı bakılacakmıştı.
Ve fakat ben PET-CT çekimine dümdüz gittim. İlk defa öncesinde, sırasında ve sonrasında ne olacağını hiç araştırmadım ve pişman oldum.
Öncelikle PET-CT çekimi biraz uzun sürüyormuş. Ben 2 saat sonra hastaneden çıkmıştım.
PET-CT çekimi öncesi:
Sizi kurşun kaplı bir odaya alıyorlar ve hasta önlüğünüzü giyiyorsunuz. Odada tek başınıza oluyorsunuz. Bir damar yolu açıyorlar ve hücreler tarafından emilebilen radyoaktif şeker moleküllerini vücudunuza zerk ediyorlar ve siz yatarken odayı da karartıp 1 saat ilacın yayılması için beklemeye alıyorlar. Bana çok düşünmememi ve hareket etmememi mümkünse uyumaya çalışmamı söylediler. Hareketli olduğunuzda ya da çok düşündüğünüzde çekimde parlama yapabiliyormuş. Eğer yayılım düzgün olmazsa da 1 saat daha bekleyip tekrar çekime girilebiliyormuş. Zihninizi sakinleştirip dinlenme moduna girmek önem arzetti yine 🙂 1 saat sonunda uyumuştum, doktor içeri girip uyandırdı ve PET-CT çekimi için diğer odaya geçtik.
PET-CT çekimi sırasında:
Sizi bir cihaza sokuyorlar ama MR kadar bunaltıcı değil, 20-25 dakika boyunca tüm vücudu tarayan bir cihaz. Yine sabit kalmak önemli. İşlem biter bitmez yayılımda sıkıntı yok değil mi diye sorduğumu hatırlıyorum 🙂 Doktorlar bana bir sıkıntı olmadığını iletti ve cihazın bulunduğu odadan ayrıldım.
PET-CT çekimi sonrasında:
Odaya giyinmeye giderken su içmemi ve çıktıktan sonra tuvalete gitmem gerektiğini söylediler. Tuvaletlerde bir az bir de fazla su akıtan yerler vardır ya bir tanesinden farklı bir sıvı geliyordu ve ikisine de basmam gerektiğine dair bir ibare vardı. Ne olduğunu sorduğumda radyoaktif madde için özel bir sıvı olduğunu ilettiler. İdrarla da atılacağından mümkünse evdeki bireylerle aynı tuvaleti kullanmamam gerektiğini, kullanmam gerekirse 2 kez sifonu çekmem gerektiğini söylediler. Son sürpriz de hamilelerle ya da 15 yaş altı insanlarla temas etmemem gerektiğini söylediler. Başım dönmüştü bunca bilgiden. 4-6 saat boyunca radyoaktif kalacağımı PET-CT çekimi bittikten sonra öğrendim. Evde 2 yaşında kızım vardı eve gidemezdim, ailem sağolsun hızlı bir organizasyonla evden uzakta kalacağım bir yöntem buldu ve ben teyzuşa misafir oldum. Misafir olmadan önce açık havada insanlardan olabildiğince uzak bir kaç saat geçirdik annemle, sonrasında annemi eve bıraktım ve ben de teyzuşa gitmeden önce bir kaç saat daha dışarıda zaman geçirdim. 4-6 saat geçmesine rağmen sifonu her seferinde 2 kez çektim ve mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştım.
PET-CT çekimleri 2-3 saat sürebiliyor. PET-CT çektireceğiniz gün hamilelerden ve 15 yaş altı çocuklardan ilk 4-6 saat uzak durmanız çok önemliymiş, mümkünse başka bir evde kalmak güzel bir çözüm olabilir.
PET-CT Sonuçları:
Sağ MKC(meme koruyucu cerrahi) ve SLNB(sentinel lenf nodu biyopsisi) lojlarında ön planda postop(ameliyat sonrası bakım) değişikliği düşündüren özelliklerde FDG tutulumları
Geri kalan bölgelerde FDG afiniteli malignite ile uyumlu olabilecek tutulum izlenmemiş olup diğer bulgular yukarıda paylaşılmıştır.
Ekstradan safra kesesinde 2,5 cm lik nur topu gibi bir taş 🙂
Doktorum sonuçları alır almaz temiz olduğumu ve herhangi bir yayılım gözlemlenmediğini söyledi. Tedaviye daha önce konuştuğumuz gibi embriyo dondurma işleminin hemen ardından devam edeceğimizi iletti.
Sonraki yazıda embriyo dondurma günüyle kemoterapi öncesindeki son işlemi de aktarmış olacağım.
Sevgiyle kalın✨,
Merve Ergenç
Comentarios