top of page
Yazarın fotoğrafıMerve Ergenç

Ekim: Meme Kanseri Farkındalık Ayı

Ekim ayı geldiğinde, bu ayın benim için taşıdığı derin anlamı bir kez daha hatırlıyorum. Bir çok şey var bu ayda. Benim doğum günüm, kızımın doğum günü, babamın doğum günü... Ve tabii ki bu ay meme kanseri farkındalık ayı aynı zamanda. Meme kanseriyle mücadele etmiş ve koruma tedavisi devam eden biri olarak bu dönemin hem zor olduğunu hem de dayanışma için bir fırsat olduğunu söyleyebilirim. Zor çünkü yaşadıklarım endişelerimle birlikte beliriyor zihnimde ve bu fikirleri uzaklaştırmak bazen zaman alıyor. Ve fakat bir çok kadının sadece korktuğu için kontrollerine gitmediğini ya da aksattığını bizzat görüyorum bu nedenle Farkındalık Ayı'nı, sağlığımızı düşünmek ve hikayelerimizi paylaşmak için önemli bir fırsat olarak görüyorum.


Farkındalık Neden Önemli?

Meme kanseri, dünyada milyonlarca insanı etkileyen bir gerçek. Erken teşhis, hayatta kalma şansını artıran en önemli faktörlerden biri ki ben belki de bu sebeple bu yazıyı yazmaya devam edebiliyorum. Deneyimlerimizi paylaşarak, başkalarına ilham verme ve destek olma şansımız var. Bir kişiyi bile elle muayeneye ya da yıllık kontrolüne gitmeye ikna edersem ne mutlu bana. Bu yüzden, sessiz kalmamalı ve birbirimize destek olmalıyız.


Dönüp geriye baktığımda yaşadığım zorlukları ve mücadeleleri hatırlıyorum. Bu süreçte öğrendiğim şeyleri de paylaşmak istiyorum;

  1. Erken Teşhis Hayat Kurtarır: Kendinizi ihmal etmeyin. Düzenli muayeneler ve kendine muayene, hayati önem taşıyor, vücudunuzdaki değişiklikleri hafife almayın. Doktorunuza endişelerinizi söylemekten çekinmeyin; sağlık her şeyden önce gelir.

  2. Yardım İstemekten Çekinmeyin: Ben yardım istemeyi bilmezdim açıkçası, ben yaparım, hallederim modunda kahramanı oynamaya çalışırdım. Ama öyle günler oldu ki kımıldayacak hal bulamadım, eşiniz, aileniz, dostlarınız. Kime güveniyorsanız, konuşun ve yardıma ihtiyacınız varken kahraman olmaya çalışmayın. Bırakın o gün de onlar kahraman olsun, inanın bu her iki tarafa da iyi gelecek. Bu yolculukta yalnız değilsiniz, destek almakta bir sakınca yok.

  3. Zihinsel Sağlığınıza Dikkat Edin: Bu süreç, zihinsel olarak da oldukça zorlayıcı olabilir. Kendinizi kötü hissettiğinizde, hislerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Destek almak, sizi daha güçlü kılabilir. Hastanenizden ya da daha önce görüştüğünüz bir doktorunuz varsa ondan destek alabilirsiniz.

Peki Siz Nasıl Destek Olabilirsiniz?

Bu ay, farklı yollarla birbirimize destek olabiliriz diye düşündüm,

  • Hatırlatın: Ekim boyunca tanıdığınız her kadına el ile muayene ve yıllık kontrollerini hatırlatın.

  • Bilgi Paylaşın: Kimin hayatına dokunacağınız belli olmaz, okuduğunuz makaleleri paylaşın, farkındalık yaratın.

  • Hikayenizi Paylaşın: Bu yolculukta senin hikayen de duyulmaya değer. Deneyimlerini istersen yorumlarda, istersen kendi hesaplarında paylaş. Paylaş ki seninle aynı yolu yürüyenler bilsin ki yalnız değil, paylaştıkça şifan çoğalsın, başkalarına da güç ve ilham kaynağı ol. Birlikte, daha büyük bir dayanışma ve anlayış yaratabiliriz.


İşte ben de tam bu noktada hikayemi paylaşmak için Koç Üniversitesi Hastanesi'nde değerli doktorlarımız ve benzer süreçlerden geçtiğimiz çalışma arkadaşlarımızla bir panele katıldım. Koç Healtcare tarafından gerçekleştirilen bu webinarda meme kanseri teşhis, tedavi sırasında ve sonrasında yaşadıklarımızla ilgili deneyimlerimizi paylaştık. Doktorlarımızdan ve arkadaşlarımdan edindiğim bilgileri de şöyle sıralamak istiyorum:

  • Teşhis özellikle erken teşhis noktasında düzenli kontroller çok önemli. Ben evde emzirme sonrası mastit(süt bezlerinin iltihaplanması) olmamak için kendimi kontrol ederken öğrendim, bir diğer arkadaşımız da arkadaşının ısrarı üzerine hastanede kontrollerini yaptırırken öğrenmiş.

  • Hastane kontrolleri için özellikle eğer aile geçmişiniz varsa (ailede rahim ya da meme kanseri görülmüşse) 35 yaşından önce karşılaştırmada kullanılması için çekim yapılması önemli. 35-40 yaş arasında yine karşılaştırma için bir mamografi çekilmesi ve 40 yaş sonrasında düzenli çekimlerin 50 yaşına kadar devam etmesi ve sonra yıllık çekimlere geçilmesi gibi bir süreç var. Tabii ki bunlar genel bilgiler, her kadın kendi doktoruyla bu süreci ve kontrollerin sıklığını kendine has belirlenecek aralıklarla kontrol ettirmeli

  • Evde kontroller, ayna karşısında ya da duşta yapılabilir. Her ay kontroller için kendinize dokunmayı ihmal etmeyin, vücudunuzu tanırsak ve değişiklikleri takip etmemiz kolaylaşacaktır. Memede kızarma, ağrı, sancı, görüntüsünde değişiklik vb farklı bir şey varsa en kısa sürede doktora görünmekte fayda olacaktır.

  • Hastalıkların tedavisinde her hasta biricik ve kendine özgü bir tedavi süreci geçiriyor. Akıllı ilaç kullanacak mıyım, neden bana vermediler ah bir şeyler yanlış mı gidiyor diye düşünülebiliyormuş, ilaçlar ve dozları kanser türüne, büyüklüğüne, yerine ve çeşitli özelliklerine göre değişebiliyor.




Yalnız Değiliz

Meme Kanseri Farkındalık Ayı, bizlere hatırlatıyor ki; yalnız değiliz. Bu süreçte birbirimize destek olmak, hikayelerimizi paylaşmak ve farkındalığı artırmak çok önemli.

Unutmayın, hep birlikte güçlüyüz ve bu mücadelede yan yana duruyoruz.

Sağlıkla Kalın,

Merve

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Adios Kemo!

Comments


bottom of page